Studio Makijażu Poznań

Są źródłem witamin i cennych składników mineralnych. Stanowią skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami i zapewniają skórze miękkość i gładkość. Wspomagają jej odnowę i łagodzą zaczerwienienia i podrażnienia. Mają właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antybakteryjne. Pielęgnują zarówno cerę, jak i całe ciało. O jakich cudownych kosmetykach mowa? Otóż o darach natury - olejach roślinnych. Dziś opowiemy Wam, jak dobrać je do rodzaju cery. A w kolejnym wpisie dowiecie się, jak olejków prawidłowo używać.

 

Olej lniany

Półki drogerii zapełniły się naturalnymi kosmetykami. Swoje miejsce znalazły na nich również oleje roślinne, które do tej pory mogłyśmy kupić jedynie w internecie, lub wyspecjalizowanych sklepach. Najpopularniejsze oleje to obecnie olej arganowy, kokosowy, olej ze słodkich migdałów, czy z orzechów makadamia. Często jednak zapominamy, że również nasza rodzima przyroda obdarza nas cennymi darami. Jednym z nich jest skromny olej lniany, tak ceniony przez nasze babcie. Dziś ten produkt wraca powoli do łask. Olej zawiera kwas alfa linolenowy, kwas olejowy oraz istotne dla cery witaminy E i F. Skutecznie łagodzi podrażnienia i przyspiesza regenerację naskórka. Ma również działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Normalizuje też pracę gruczołów łojowych i udrażnia je. Można go zatem wykorzystać w pielęgnacji nie tylko cery suchej i wrażliwej, skóry z tendencją do zmarszczek, ale i tej problematycznej, tłustej, ze skłonnością do zmian zapalnych i powstawania nieczystości. Ze względu na szybki proces utleniania, olej nie znajduje zastosowania w wyrobach kosmetycznych. Natomiast my bez problemu możemy wykorzystać jego niezwykłe właściwości w domu. Pamiętajmy jednak, aby kupować go w miejscu, gdzie trzymany jest w lodówce i w ten również sposób przechowujmy go w domu. Olej bardzo szybko wchodzi w reakcję utleniania, nawet w temperaturze pokojowej. Jego gwałtowne utlenianie powoduje również światło. Produkt, który uległ oksydacji ma nieprzyjemny zapach, traci swoje cenne właściwości, a nawet staje się toksyczny. Jedne z najlepszych olejów lnianych kupić możemy w naszym poznańskim Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich (1 - dostępne na http://sklep.iwnirz.pl/). Godny polecenia jest również LenVitol® firmy Oleofarm, dostępny w aptekach (2).

 

Olej arganowy

Podobne działanie pielęgnacyjne jak w oleju lnianym znajdziemy w egzotycznym oleju arganowym. Olej ma silne działanie nawilżające i ujędrniające, a także przeciwzmarszczkowe, przeciwutleniające. Zawartość steroli wspomaga regenerację naskórka. Z tych powodów olej sprawdza się w pielęgnacji skóry bardzo suchej, dojrzałej, a nawet z bliznami, egzemą czy przebarwieniami. Jest również odpowiedni dla skóry trądzikowej. Minusem oleju jest jego cena. Nie dajmy się skusić, jeśli jest niska. Czysty olej dobrej jakości jest drogi, ponieważ dla uzyskania jednego litra olejku potrzeba aż 35 kg owoców arganii. Gwarancję jakości dają nam produkty z certyfikatami ekologicznymi, jak ten dostępny na stronie www.elamo.pl (3)

O czym warto pamiętać w przypadku olejku arganowego? Jest wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Światło i powietrze sprawiają, że produkt oksyduje i traci swoje cudowne właściwości. Jego przydatność do użycia to góra 4-6 miesięcy po otworzeniu pojemniczka.

 

Olejek ze słodkich migdałów

W gronie naszych ulubieńców zagościł również olej ze słodkich migdałów. Ma on bardzo szerokie zastosowanie. Zawiera proteiny, sole mineralne, witaminy A,E,D, a także witaminy z grupy B oraz kwasy: linolowy (jego zawartość sięga – 20-30%) i oleinowy (60-70%). Może być używany przez osoby z cerą wrażliwą, podrażnioną, trądzikową, czy kobiety w ciąży. Polecany jest nawet do pielęgnacji skóry noworodków. Olej wzmacnia zewnętrzną warstwę ochronną skóry i świetnie chroni ją przed wyparowywaniem wody oraz przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak słońce, czy zimno. Dzięki niemu skóra odzyskuje blask i jędrność. Dodatkowo olej arganowy usuwa martwe komórki oraz zapobiega pękaniu drobnych naczyń włosowatych, dzięki czemu jest idealny dla osób z cerą wrażliwą i naczynkową. Dlaczego olej jest ceniony przez kobiety w ciąży? Ponieważ skutecznie zapobiega powstawaniu rozstępów. Przy regularnym stosowaniu jest w stanie również zredukować blizny.

I znów, wybierając olej, nie sugerujmy się niską ceną. Aby móc skorzystać z całej gamy jego właściwości, zainwestujmy wo 100% naturalny olej nierafinowany, najlepiej z półki „Bio”, taki jak produkt firmy Biooleo (4) w wygodnej buteleczce z pipetą dostępny na stronie www.biooleo.pl. Olejek przechowujmy w ciemnym miejscu.

 

Olej kokosowy

Olej kokosowy był do niedawna hitem fanów zdrowego stylu życia. Dziś jego kulinarne zastosowanie wzbudza sporo kontrowersji. Jednak nie da się ukryć, że jako naturalny kosmetyk sprawdza się idealnie.

A jakie właściwości pielęgnacyjne ma olej kokosowy? Swoje silnie nawilżające działanie zawdzięcza kwasowi lanolinowemu. To również on przyspiesza odnowę komórkową skóry oraz wydzielanie sebum. Kwasy laurynowy oraz kwasu kaprylowy zapewniają mu właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Olej zawiera również sporą dawkę wartościowych związków mineralnych, witaminę E oraz wiele innych przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia, neutralizując wolne rodniki. Dzięki tym właściwościom polecany jest do pielęgnacji bardzo różnych rodzajów cery: suchej, dojrzałej, podrażnionej, atopowej, a nawet dotkniętej łuszczycą, czy łojotokowym zapaleniem skóry. Dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu polecany jest również dla cery trądzikowej. Choć osoby o skórze stanów zapalnych powinny stosować go ostrożni, ponieważ może powodować zapychanie porów.

Olej kokosowy jest dziś praktycznie dostępny wszędzie od sklepowych dyskontów, po supermarkety i sklepy ze zdrową żywnością. Jak wybrać ten najzdrowszy? Z pewnością najwięcej cennych właściwości mają oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. Rafinowanie pozbawia go większości zalet zdrowotnych. Sklepy ze zdrową żywnością oferują nam dobrej jakości oleje ekologiczne np. extra virgin firmy Bio Planete (5).

 

Olejek makadamia

Olej makadamia to kolejny z darów danym nam przez naturę. Wytwarzany jest z rosnących w Australii i na Hawajach orzechów makadamia. Zawiera wiele cennych składników: witaminy A i E, witaminy z grupy B, kwas oleinowy oraz kwas oleopalmitynowy i palmitynowy. Polecany jest szczególnie osobom, które mają problem z gęstością skóry: paniom dojrzałym, kobietom, które z różnych powodów mają skórę rozciągniętą. Jego działanie ujędrniającę jest wyjątkowo szybkie w porównaniu z innymi olejami. Pomaga w walce z rozstępami i celulitem, a także przebarwieniami. Nadaje się zarówno dla cery suchej i wrażliwej, jak i tłustej. Ponieważ jego skład jest podobny do naturalnie wytwarzanego przez naszą cerę sebum, olejek nawilża ją, jednocześnie nie obciążając.

Wybierajmy olejek dobrej jakości, bez konserwantów, barwników, czy sztucznych substancji zapachowych (dostępny np. na stronie www.elamo.pl - 6). Trwałość olejku jest dość duża. Dochodzi nawet do kilkunastu miesięcy. Należy pamiętać jedynie, aby przechowywać go w miejscu, gdzie nie ma dostępu światło, a temperatura nie przekracza 25ºC.

 

Znając właściwości olejków roślinnych, możemy dobrać je odpowiednio do potrzeb naszej cery. Jeśli mamy w sobie duszę małego chemika, możemy wykorzystać parę składników i stworzyć dla siebie specjalną mieszankę. Opcja dla pań zapracowanych to dostępne na półkach drogerii gotowe produkty. Pamiętajmy jednak, aby były one jak najbardziej naturalne. Przykładem jest wspominany już olejek do twarzy Alterra Granat BIO, który zawiera olej z pestek granatu BIO i olej migdałowy BIO (7). Olejek dostępny jest w sklepach siecie Rossmann. Pielęgnacyjny olej firmy Lavera to również zasługuje na uwagę (8). Zawiera całą gamę cennych składników: olej sojowy, olej migdałowy, olej z orzechów makadamia, olej słonecznikowy oraz olej z awokado.

Tekst: Magdalena Kaczyńska

 

oleje intro